Gratäng med skav



GRATÄNG MED SKAV ( 4-6 port)
• 600 g potatis
• 2 morötter (ca 250 g)
• 2 palsternackor (ca 250 g)
• 1 liten purjolök
• 5 dl mellangrädde
• 1 vitlöksklyfta
• 1 paket älgskav eller renskav (ca 240 g)
• 2 msk tomatpuré
• 100 g västerbottensost
• 1 msk rosépeppar till garnering (ev.)
• smör
• salt och vitpeppar
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och skiva potatis, morötter och palsternackor. Ansa och strimla purjon. Blanda detta och lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll på grädden.
Ställ in i ugnen.
Skala och finhacka vitlöken. Bryn skav och vitlök i 1 msk smör. Tillsätt tomatpurén och låt bryna med på slutet. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut gratängen efter 35 minuter. Strö skav-röran över hela formen. Strö sen över osten. Ställ in i ugnen ytterligare 20 minuter (täck ev med folie de sista 10 min om ytan får för mycket färg).
Ta ut formen och strö ev krossad rosépeppar över. Låt stå 5 min innan servering.
